Post | mei 2020 | Nieuwsbrieven | 2 min lezen

Corona Dossier

Door Actief Roermond

Nederlanders zullende komende tijd op minimaal 1,5 meter van elkaar hun leven leiden. Hoe gaan we dat als vrijwilligersorganisatie doen? Een vraag die jullie je vast al gesteld hebben. Maar hebben we allemaal al een idee hoe de anderhalve meter samenleving eruit gaat zien binnen ons vrijwilligerswerk? Nu we langzaamaan weer wat meer mogen zien we ook dat organisaties weer stappen vooruit zetten. In dit Corona Dossier verzamelen we bruikbare tips en links van organisatie waar iedereen zijn voordeel mee kan doen. Heb je een mooi voorbeeld van hoe jij je organisatie "CoronaProof" maakt laat het ons dan weten.


Informatie

Op de site van het NOV. is veel informatie te vinden over het thema. Via Coronamaatregelen is alles duidelijk verdeeld naar bv cultuursector, fysieke ontmoeting etc. Movisie heeft veel informatie gerangschikt via de verschillende thema's van het sociaal domein. Veel koepel organisaties maken hun eigen protocollen zoals NOC*NSF en LKCA, voor sport- en cultuurorganisaties is hier inmiddels een scala aan informatie te vinden. De laatste informatie met betrekking tot het virus en de richtlijnen staat op de site van het RIVM en Rijksoverheid.

Andere interessante links zijn: zonmw en Actiz, maar ook bij landelijke organisaties die aansluiten bij jou vrijwilligerswerk / organisatie zou je eens kunnen kijken. Denk dan bijvoorbeeld aan Alzheimer Nederland, Scouting, Horeca Nederland of de branche vereniging spelen en bewegen.


Protocollen

Op veel sites zoals hierboven beschreven zijn ook protocollen te vinden. Op de site van het LSA staat een invulprotocol met toelichting. Te gebruiken ter voorbereiding op het openen van de deuren vanaf 1 juni voor max. 30 personen. Dit protocol laat zien waar je aan moet denken en waar je een beslissing over moet nemen als je veilig open wilt gaan. Als je alle punten en vragen doorloopt, heb je aan het eind van de rit een protocol op maat voor je organisatie. Op zoek naar afspraken die je kunt maken met klanten, bezoekers, medewerkers/vrijwilligers, leveranciers etc? Het document “Handreiking Sociaal werk NL”. kan je daarbij helpen. Twijfel je, wel of geen fysieke ontmoeting? Movisie kan je met de afwegingen helpen. Een duidelijke handreiking met infographic is hier te vinden.


Vrijwilligersmanagement

Zoals het er naar uitziet zullen we voor langere tijd op een ander manier moeten gaan werken. Dit kan ook betekenen dat er eens kritisch naar vacatures gekeken moet worden. Is mijn vacature "coronaproof"? Pas de tekst eventueel aan door aan te geven dat je de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid volgt. Geef bijvoorbeeld aan dat de werkzaamheden er op dit moment anders uitzien bijvoorbeeld telefonisch of online, maar dat het wenselijk is dat er op den duur weer face to face contact plaats gaat vinden. Weet je niet zeker of het protocol dat je hebt gemaakt toereikend is dan kun je voor hulp of vragen ook de GGD raadplegen.

Betrek ook je vrijwilligers in het maken van plannen, check wat ze wel en niet willen doen of vraag ze om mee te denken. Probeer de vrijwillige energie die er is vast te houden door ook nu contact te onderhouden met je vrijwilligers.


Mocht je willen reageren op dit artikel of wil je tips of websites met ons delen, mail dat naar info@actiefroermond.nl

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Nieuwsbrief Actief Roermond juni

Nieuwsbrief juni

| Nieuwsbrieven
Nieuwsbrief Actief Roermond juni
Lees meer