Post | februari 2023 | Nieuwsbrieven | 2 min lezen

Netwerkbijeenkomst vrijwillige inzet

Door Actief Roermond
Netwerkbijeenkomst vrijwillige inzet

Op dinsdag 17 januari organiseerde Actief Roermond voor het eerst een netwerkbijeenkomst vrijwillige inzet. De opkomst bestond uit een divers gezelschap van organisaties, verenigingen en stichtingen die allemaal met vrijwilligers werken. Nadat we iedereen welkom geheten hadden, was het woord aan René Albers, gebiedsregisseur van Vijf. Hij vertelde kort iets over Vijf en het belang van vitale gemeenschappen en de inzet van vrijwilligers, waarbij zelfredzaamheid, participatie en sociale relaties van belang zijn. Vervolgens ging het woord over naar Annet Schreurs, adviseur van de SESAM academie. Annet nam ons mee in haar leven als vrijwilliger en professional die altijd met vrijwilligers gewerkt heeft en gaf aan dat veel knelpunten die wij nu ervaren van alle tijden zijn.

Of zoals ze het zelf zei: “Nou, ik kan jullie vertellen: er is niets nieuws onder de zon. Toen ik 50 jaar geleden (oef!) als vrijwilligster/stagiaire begon bij de SOS Telefonische Hulpdienst was daar al een chronisch tekort aan vrijwilligers. Toen ik daar coördinator en directeur werd was dat nog steeds…..”.

Daarnaast prikkelde Annet de aanwezigen met stellingen zoals:

Hebben we echt te weinig vrijwilligers of kan less ook more zijn?

Durven wij als bestuur, coördinator etc. wel verantwoordelijkheden en taken los te laten?


Tot slot gaf Annet nog wat recepturen mee om vrijwilligersgoud te laten glanzen:

- Maak het niet te groot, small is beautiful en geeft betrokkenheid

- De uitstraling dat beroepskrachten en vrijwilligers het samen doen, dus deel informatie

- Er zijn als iemand je nodig heeft

- Persoonlijke aandacht en waardering

- Lol en plezier, samen stunts bedenken en uitvoeren, samen verhalen maken

- Luisteren naar wat vrijwilligers vinden.

- Successen delen

- En vooral: niet roepen dat we te weinig vrijwilligers hebben…

Na deze inspirerende talk was het aan de aanwezigen om met elkaar het gesprek aan te gaan onder het genot van een drankje. Er werd volop kennisgemaakt, er werden ervaringen uitgewisseld en onderlinge afspraken gemaakt en stiekem werd al gevraagd of we dit niet vaker kunnen organiseren. 

Met genoegen kijken ook wij terug op een geslaagde bijeenkomt met waardevolle ontmoetingen, die wat ons betreft zeker een vervolg gaat krijgen.

Deel blogpost