Post | juni 2024 | Interviews Actief Roermond | 2 min lezen

"Ik voel mij gewaardeerd als vrijwilliger".

Door Actief Roermond
Vrijwilliger Rob bij het zwembad

Vijf jaar geleden zag Rob een oproep staan van Familiebad de Bosberg in Swalmen: het zwembad zocht vrijwilligers. Zijn eerste gedachte: het kan toch niet zo zijn dat mijn vier kleinzonen niet meer kunnen gaan zwemmen, omdat er te weinig vrijwilligers zijn om het zwembad open te houden.

Rob, net met pensioen, meldde zich aan als vrijwilliger om toezicht te houden aan het bad. Inmiddels is hij een paar keer per week bij het zwembad te vinden. Na het eerste seizoen had hij de smaak te pakken en heeft hij de opleiding tot badmeester gevolgd en afgesloten met het diploma Z(wemmend)R(redden)Z(wembaden). Als badmeester/toezichthouder is hij te herkennen aan zijn groene shirt.

Gaandeweg merkte hij dat er behalve bij toezicht ook nog vrijwilligers voor de klusploeg nodig waren en ook bij die ploeg is hij nu geregeld te vinden. Er zijn ongeveer 165 vrijwilligers werkzaam, verspreid over verschillende werkgroepen. Zo kent het zwembad een WET(=Water En Techniek)team, een groen-, klus- en poetsploeg, zijn er mensen nodig die toezicht houden, kassamedewerkers en natuurlijk ook coördinatoren die zorgen dat een en ander soepel verloopt gedurende de openingstijden. Kortom, er is hier voor iedereen wat te doen. Aan het begin van het seizoen en aan het einde vindt er altijd een gezellig samenzijn met de vrijwilligers plaats. Rob voelt zich gewaardeerd als vrijwilliger en is er trots op dat hij deel uitmaakt van zo’n fijne groep mensen, die het elk seizoen weer voor elkaar krijgen om het zwembad open te houden. Dat iedereen zich betrokken voelt, blijkt wel uit het volgende: aan het einde van seizoen 2023 kondigde zich nog een warme week met veel zon aan. Eigenlijk zou het zwembad al gaan sluiten, maar het bestuur en ook de coördinatoren zouden graag nog een week langer openblijven. Uiteraard kon dat alleen als er genoeg vrijwilligers waren. Toen dat laatste bekend werd, was het rooster voor die week binnen 1 uur gevuld, vertelt Rob trots. Inschrijven voor een dienst gaat heel gemakkelijk; je logt in op de vrijwilligerssite van Zwembad de Bosberg en kijkt waar er nog mensen nodig zijn. Zo kun je makkelijk met je eigen agenda rekening houden en heb je zicht op je eigen planning. Voor Rob draait het niet alleen om het vrijwilligerswerk, het zijn ook de sociale contacten en het gevoel ergens bij te horen dat het werk extra leuk maakt. Hij zou graag zien dat meer mensen zich aanmelden om als vrijwilliger aan de slag te gaan, al is het maar om je eigen (klein)kind dit zwemplezier dicht bij huis te gunnen.


Mocht je naar aanleiding van dit verhaal enthousiast worden en meer willen weten om als vrijwilliger bij Familiebad de Bosberg aan de slag te gaan kijk dan hier voor alle actuele vacatures

Deel blogpost