Post | juli 2019 | Interviews Actief Roermond | 2 min lezen

Steeds meer kinderen in Nederland kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn.

Steeds meer kinderen in Nederland kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Leergeld wil deze kinderen mee laten doen! 


Peter de Boer, voorzitter van Stichting Leergeld in Roermond en Roerdalen werkt al zo’n 5 jaar samen met Actief Roermond (voorheen: Vrijwilligerscentrale Roermond (VCR)). “Nee, we lopen de deur niet plat bij elkaar en het betekent ook niet dat we elke maand vacatures hebben. Maar de vacatures die we in de afgelopen jaren bij de VCR geplaatst hebben, hebben voor voldoende respons gezorgd en zorgen door de regel voor een 100% match”, aldus Peter. 


Voor wat betreft het werven van vrijwilligers volgen wij diverse sporen, vertelt Peter. Indien het om bestuurlijke vacatures gaat wordt er vaak eerst in het eigen netwerk gezocht en dat levert tot nu toe altijd weer een nieuwe kandidaat bestuurder op. Op het moment dat we binnen Leergeld op zoek zijn naar een nieuwe intermediair of administratieve kracht dan wordt er uiteraard ook in het eigen netwerk gezocht, maar zetten we de vacature ook uit bij de vrijwilligerscentrale. Vrijwel de meeste van deze vacatures zijn ingevuld door kandidaten die bij Actief Roermond ingeschreven stonden. De samenwerking met Actief Roermond is voor stichting Leergeld dan ook zeer waardevol. Dat er sprake is van een match komt volgens Peter ook omdat zij altijd heel duidelijk zijn in wat men vraagt van een vrijwilliger in de vacature en wat Leergeld te bieden heeft.


Het liefste ziet Peter dat de vacatures voor langere tijd ingevuld worden, dit omdat er ook een behoorlijk inwerkperiode aan te pas komt. Dat inwerken gebeurt overigens middels een eigen introductie programma, daarnaast kent Leergeld Nederland ook een eigen scholingsaanbod. Uiteraard neemt dat niet weg dat de vrijwilligers van Leergeld Roermond ook gebruik kunnen maken van de trainingen en workshops van Actief Roermond. Binnen Leergeld Roermond zijn een 20 tal vrijwilligers actief en één betaalde kracht die alles coördineert. Dat vrijwilligersland aan verandering onderhevig is, is Peter niet vreemd. Samen met een aantal andere partijen zit hij in een werkgroep vanuit het Maatschappelijk Platform Roermond waarin het vinden en binden van vrijwilligers een actueel thema is. Stichting Leergeld draait voor een groot gedeelte op subsidies van de gemeente Roermond en de provincie. Toch is dit niet voldoende, jaarlijks zal er nog zo’n €25.000,- aan giften binnen moeten komen willen wij ons werk voort kunnen zetten, vertelt Peter. Stichting Leergeld zet zich in voor schoolgaande kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen in de leeftijd van 4 tot 21 jaar. Via een aanvraag kunnen zij meedoen met sport, cultuur en binnen- en buitenschoolse activiteiten. Een mooi initiatief dat mede door enthousiaste vrijwilligers gedraaid wordt en waar Peter de Boer er een van is.


Meer informatie is te vinden op de website van Leergeld Roermond.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Marlies tijdens haar inzet als EHBO'er

“Voor mij is een evenement geslaagd als ik alleen maar één pleister heb hoeven te plakken” Door Marlies

| Interviews Actief Roermond
Al bijna 25 jaar werkt Marlies als vrijwilliger bij EHBO vereniging Maasniel. Toen ze jaren geleden voor haar ...
Lees meer
Twee handen

“Van mij hoeft helemaal niets en dat maakt mijn rol zo waardevol.” Door Marianne

| Interviews Actief Roermond
Nadat ik, door omstandigheden gestopt was met mijn werk kwam ik een advertentie tegen van de VPTZ ...
Lees meer
Het geeft mij energie om met dit werk bezig te zijn, het is voor ons beiden een verrijking

"Het geeft mij energie om met dit werk bezig te zijn, het is voor ons beiden een verrijking". Door Heleen

| Interviews Actief Roermond
Anderhalf jaar geleden ben ik, Heleen begonnen als vrijwilliger bij Support opvoedondersteuning van Wel.kom ...
Lees meer