Post | april 2021 | Interviews Actief Roermond | 3 min lezen

“Voor mij is een evenement geslaagd als ik alleen maar één pleister heb hoeven te plakken” Door Marlies

Marlies tijdens haar inzet als EHBO'er

Al bijna 25 jaar werkt Marlies als vrijwilliger bij EHBO vereniging Maasniel. Toen ze jaren geleden voor haar werk in de kinderopvang haar EHBO diploma moest behalen is ze er bijna als vanzelf ingerold. Nadat ze een keer op uitnodiging van de vereniging bij een evenement is gaan kijken raakte ze enthousiast en inmiddels maakt ze deel uit van het bestuur als evenementen coördinator. Ongeveer 2 tot 3 uur per week steekt Marlies in haar vrijwilligerswerk. Het “evenementen” seizoen duurt ongeveer van Pasen tot aan de herfst en per jaar worden er gemiddeld 25 evenementen van assistentie voorzien door vrijwilligers van EHBO vereniging Maasniel. Te denken valt aan evenementen zoals braderieën en sporttoernooien, maar ook City Games Roermond en het OLS. De werkzaamheden beginnen voor Marlies bij de aanvraag voor EHBO, zo gauw een evenement inzet van EHBO vereniging vraagt zal Marlies gaan kijken hoe zij hier een bijdrage aan kunnen leveren. Het spreekt voor zich dat het bij kleine evenementen vaak al voldoende is als er twee EHBO-ers aanwezig zijn. Bij grotere en/of meerdaagse evenementen begint het gepuzzel. Er wordt bij grote evenementen gewerkt in shifts waarbij men steeds met minimaal twee personen ingezet wordt. “Zelfs als er ’s nacht gewerkt moet worden staan de vrijwilligers klaar om ingezet te worden” vertelt Marlies lachend. Voor Marlies is een evenement geslaagd als zij alleen maar één pleister heeft hoeven te plakken. Helaas komt men daar niet altijd mee weg. Het kan ook voorkomen dat er meer aan de hand is en dan is snelheid en professie vereist. Gelukkig is er een fijne samenwerking met de professionele hulpverleners in Roermond. Zo gauw iemand van EHBO vereniging Maasniel de huisartsenpost belt dan weet men dat het menens is. De lijntjes met de professionele hulpverleners zijn kort en dat is fijn. Bij ingrijpendere gebeurtenissen is het vaak fijn om een terugkoppeling te krijgen, een telefoontje met feedback of hoe het afgelopen is, zorgt dat een EHBO-er het ook voor zichzelf af kan sluiten. Naast het bieden van EHBO staan ze vaak slachtoffers en betrokkenen ook geestelijk en mentaal bij. Bij een sportwedstrijd bijvoorbeeld komen vaak veel emoties kijken als een van de deelnemers geblesseerd raakt. Ook dan staan zij klaar om iemand te ondersteunen. Samenwerking vindt overigens niet alleen plaats met de reguliere hulpverleners. Bij drukke evenementen wordt men vaak ook door beveiligers geassisteerd, al is het maar om snel op de plek van bestemming te komen. Samenwerking kan zelf met zusterverenigingen uit de omgeving als dat voor een evenement gevraagd wordt.


EHBO vereniging Maasniel bestaat in 2024 al 75 jaar en telt ongeveer 150 leden. Nadat iemand een diploma gehaald heeft kunnen ze desgewenst meelopen bij een evenement. Door mee te lopen ervaar je goed hoe het werk er in de praktijk uit kan zien. Op het moment dat iemand dit leuk vindt en geïnteresseerd is kan er gekozen worden om actief ingezet te worden. De leden krijgen regelmatig herhalingslessen aangeboden om zo up to date en gediplomeerd te blijven. In deze tijd is dat wel een uitdaging gebleken. Door Corona zijn er het afgelopen jaar bijna geen evenementen geweest en vindt scholing veelal online plaats. Voor het bestuur was dit even omdenken, want de reguliere en herhalingslessen vinden normaal gesproken fysiek plaats. Toch lukt dit ook en dat maakt dat Marlies haar werk als vrijwilliger zo leuk en divers vindt. Het levert heel veel voldoening en mooie momenten op.


Mocht je naar aanleiding van dit verhaal geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk bij de EHBO vereniging Maasniel of meer informatie willen hebben over de vereniging dan is een bezoekje aan hun website zeker de moeite waard.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Twee handen

“Van mij hoeft helemaal niets en dat maakt mijn rol zo waardevol.” Door Marianne

| Interviews Actief Roermond
Nadat ik, door omstandigheden gestopt was met mijn werk kwam ik een advertentie tegen van de VPTZ ...
Lees meer
Het geeft mij energie om met dit werk bezig te zijn, het is voor ons beiden een verrijking

"Het geeft mij energie om met dit werk bezig te zijn, het is voor ons beiden een verrijking". Door Heleen

| Interviews Actief Roermond
Anderhalf jaar geleden ben ik, Heleen begonnen als vrijwilliger bij Support opvoedondersteuning van Wel.kom ...
Lees meer
als je moeders en kinderen samen laat leren, leren ze allebei

"Als je moeders en kinderen samen laat leren, leren ze allebei."

| Interviews Actief Roermond
Mijn naam is Tillie Wolters. Ik ben 68 jaar en ik ben bijna 20 jaar vrijwilliger. Ik ben begonnen bij ...
Lees meer