Post | april 2022 | Interviews Actief Roermond | 2 min lezen

“Ik heb een passie voor mensen die het moeilijk hebben".

Door Actief Roermond
“Ik heb een passie voor mensen die het moeilijk hebben en zal altijd proberen iedereen te ondersteunen waar ik dat kan”, Door Ans Peeters, vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Roermond

Ik ben Ans Peeters en heb een periode in het buitenland gewoond en toen ik in 2011 terug naar Nederland kwam, wilde ik vrijwilligerswerk gaan doen. Ik ben toen begonnen bij het vluchtelingenwerk omdat andere culturen altijd mijn interesse hebben gehad, naast het feit dat ik het belangrijk vind dat vluchtelingen goed integreren in onze maatschappij en zich hier ook echt thuis gaan voelen. Ik ben begonnen met maatschappelijke begeleiding, heb veel taal coaching gedaan en werk nu als arbeidscoach bij het Vrouwenproject in Roermond, waar we vrouwen helpen om een betaalde baan of deelname aan het arbeidsproces op een andere manier, via vrijwilligerswerk of gerichte scholing, te realiseren. Ik word blij als een client in staat is om een betaalde baan te vinden of als hij/zij een passende opleiding gaat doen om zo een droom te kunnen waarmaken. Verder is het voor mezelf heel fijn om weer deel te kunnen uitmaken van een team van mensen met een gezamenlijk doel.

Omdat mensen uit andere culturen andere waardes hebben, heb je vaak veel geduld nodig. Je zult eerst het vertrouwen van een cliënt moeten winnen voordat hij of zij jou vertelt wat er werkelijk in hem of haar omgaat. En dat heb je nodig om iemand echt te kunnen ondersteunen. In Nederland zijn we redelijk direct en hebben we een cultuur van aanpakken en doen. Veel andere culturen zijn meer afwachtend en zullen niet zo snel initiatief nemen. Daarnaast zijn er culturen waar de rol van de vrouw ook heel anders is dan in Nederland. Dat zijn allemaal facetten waar je rekening mee moet houden in de begeleiding van cliënten.

Het werken met mensen is altijd heel veelzijdig, je zult jezelf moeten afstemmen op de ander en kijken wat hij of zij nodig heeft op dat moment. Daar zijn geen regels voor en iedere persoon is weer heel anders. Mijn huidige werk bij het Vrouwenproject bestaat uit het coachen van cliënten en omdat er ook veel stagiaires van diverse opleidingen zijn, coach ik ook regelmatig enkele stagiaires. Successen worden altijd gevierd met gezamenlijk iets eten. De meeste vrouwen willen heel graag iets lekkers voor je maken, iets vanuit hun eigen land en dan samen koffie drinken en een hapje eten.


Ben je door dit verhaal geïnteresseerd geraakt in vrijwilligerswerk? Neem dan contact met ons op, Info@actiefroermond.nl en samen onderzoeken we waar jouw vrijwilligerskracht ligt. Wil je specifiek meer weten over vrijwilligerswerk bij Vluchtelingenwerk Roermond, kun je onze website bezoeken. 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Vrijwilligerswerk jeugd-jongerenwerk

"Ik ben als kind zelf begonnen als vrijwilliger en daardoor zijn mijn ouders en vrienden ook mee komen helpen". Door Brian

| Interviews Actief Roermond
"Ik ben als kind zelf begonnen als vrijwilliger en daardoor zijn mijn ouders en vrienden ook mee komen helpen" ...
Lees meer
vrijwilliger Wil aan het werk tijdens een schuimparty

"Ik vind het heel leuk als ik de jeugd bezig kan houden en ze plezier zie hebben". Door Wil

| Interviews Actief Roermond
"Ik vind het heel leuk als ik de jeugd bezig kan houden en ze plezier zie hebben". Door Wil
Lees meer
Marlies tijdens haar inzet als EHBO'er

“Voor mij is een evenement geslaagd als ik alleen maar één pleister heb hoeven te plakken” Door Marlies

| Interviews Actief Roermond
Al bijna 25 jaar werkt Marlies als vrijwilliger bij EHBO vereniging Maasniel. Toen ze jaren geleden voor haar ...
Lees meer